mandag 2. november 2009

Karbohydrater i forskjelige sammenhenger


· Glukose, som er et monosakkarid, er den mest utbredte sukkerarten i planteriket. Glukose, er sammen med oksygen, produktet som blir dannet under en fotosyntese. Dette monosakkaridet spiller også en viktig rolle under celleåndingen.

· Laktose er et disakkarid som ofte blir kalt melkesukker. Melk er et eksempel på noe som inneholder denne sukkerarten, derfor kallenavnet melkesukker. Laktose har ikke den samme søte smaken som sukrose, som er et annet disakkarid. Sukrose er det vi til vanlig kaller sukker, som for eksempel er farin eller brunt sukker.

· Stivelse er et av de vanligste polysakkaridene. Stivelse finner du mye av i poteter (som du ser i et tidligere innlegg) og korn. Stivelse er mulig for menneskekroppen å fordøye. Et annet vanlig polysakkarid er cellulose. Dette er ikke mulig for menneskekroppen å fordøye, men selv om cellulose ikke kan fordøyes av mennesket, kan mange dyr fordøye det. Du finner cellulose i for eksempel bønner og erter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar