Fordøyingen av karbohydrater
Som sagt er det tre forskjellige typer karbohydrater, og det er litt forskjellige fordøyings prosesser hos dem. Selv om det er slikt, er målet at alle karbohydrater skal bli omdannet til glukose i kroppen.
Monosakkarider: De to største monosakkaridene er glukose og fruktose. Glukosen er ferdig omgjort og kan direkte ble tatt i bruk som ”drivstoff” i cellene våre. Prosessen til fruktose begynner allerede i munnen våres med at et enzym begynner omgjøring til glukose. Dette er en kort prosess og vi har en kort tid til å kvitte oss med energien, dette finnes ofte i frukt, bær og honning.
Disakkarider: et disakkarid består av to monosakkarid og tar derfor lenger tid for kroppen å fordøye til energi. Alle disakkarider er raffinerte sukkerenheter. Det vil si at de ikke innholder andre næringsstoffer som mineraler eller vitaminer. Det har på grunn av dette ingen annen ernæringskilde enn det å være energikilde. For at et disakkarid skal bli spaltet til glukose enheter må det varmes opp i varmt vann. Syre får denne prosessen til å kunne forekomme raskere en den ellers ville gjort. I spyttet og i tarmene er det enzymer som får på fortgang denne prosessen.
Polysakkarider: Et polysakkarid er en lang kjede med sukkerenheter, disse kjedene kan enten være rette eller forgreinte. Eksempler på polysakkarider er stivelse, glykogen og cellulose. Disse smaker ikke søtt slik mono- og disakkarider gjør. Stivelse finnes i planter, og på grunn av dens egenskap som tungt løselig i vann fungerer det godt som lagringsstoff. I tarmene våre spaltes stivelsesmolekylene om til di- og monosakkarider. Cellulosefiber på den andre siden kan ikke fordøyes av mennesker. Så all cellulosefiberen vi spiser går rett igjennom tarmene våres. Den fungerer rensende på kroppen og er en viktig ingrediens for en god fordøyelse.
Dette er eksempel på et glukosemolekyl. Det er dette alle karbohydrater skal omdannes til før vi kan bruke energien. Figur a viser en nøyaktig oppbygging, mens figur b viser en lettvint illustrasjon. Figur b brukes også som en symbol på en sukkerenhet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar